2013. január 25., péntek

"HÓTEKERCS"

Évikénél, a Takarékos blog szerzőjénél jelentkeztem egy játékra. SAD 12. fordulója -" Süss Alkoss Díszíts "  rövidítés. Mivel nem olyan rég nyitottam meg ezt  a blogot, így nekem ez lesz az első ilyen játékom. :) 
A feladat az volt, hogy a bevált megszokott módszerrel készült sütiket, csavarva-tekerve készítsük el.  

Én a hókiflire gondoltam, hogy a kiflik helyett tekercset készítek.. Ez az a sütemény, amit mindenki ismer. Kifli formában sütjük meg, és általában dióval, mákkal vagy gesztenyével töltjük meg. Pontos recept nincs, mert mindannyian másként ismerjük, de a végeredmény a fontos, hogy mindenkinek ízlik.


 Hozzávalók a tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 25 dkg Liga
  • 2 ek 10 %-os ecet
  • 4 ek víz
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só    
A töltelékhez: 
  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 5 ek tej
  • pár csepp citromlé
 A hozzávalókat jól összegyúrjuk, és egy éjszakát lefedve a hűtőbe rakjuk. Másnap  belisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, megtöltjük mákkal és szorosan feltekerjük. A tekercsből 2-3 cm-es szeleteket vágunk.  A kezünk segítségével még egy kicsit megformázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Még melegen porcukorba forgatjuk. Díszítésként melegen egy-egy mazsolát nyomtam a közepébe.  Elvileg sokáig elállna ez a sütemény.

A töltelék: a mákot a cukorral és a tejjel összefőzzük. Mikor elolvadt benne a cukor, lehúzzuk a tűzről és beletesszük a vaníliás cukrot és a pár csepp citromlevet.








Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~



2013. január 19., szombat

SAJTOS RÚD

Azt hiszem ezt a sós "édességet"  mindenki szereti. Csak legyen belőle jó sok. :))
Nálunk gyakori vendég, mert imádjuk, hogy a belseje puha, a teteje pedig jó ropogós.




Hozzávalók: 
  • 50 dkg liszt
  • 1 db Rama (én Ligát használok)
  • 1 ek zsír
  • 1 db tojás + 1db a kenéshez
  • 1 pohár tejföl
  • 1 kk só
A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk majd összehajtogatjuk. Betakarjuk, hogy ne cserepesedjen a teteje és állni hagyjuk. Úgy jó, ha egy éjszakát pihen a hűtőben. Másnap vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük 1 db egész tojással és reszelt sajttal megszórjuk. Derelyevágóval hosszúkás, keskeny csíkokra vágjuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

2013. január 17., csütörtök

JOGHURT KARAMELLÁS BANÁNNAL

Juditkánál láttam meg ezt joghurtot, és annyira megtetszett, hogy nekem is ki kellett próbálni. 
Amióta olvastam nála, már egy párszor el is készítettem, de nem csak reggelire. A nap bármely szakaszában megtudnám enni mert tényleg nagyon finom, és laktató is.Igaz a én a hozzávalókon változtattam egy kicsit.





Hozzávalók:
  • 1 nagy pohár laktózmentes joghurt
  • 1 db banán
  • 4 ek barnacukor
  • 1 ek vaj
  • aprított dió
 A továbbiakban már úgy készítettem ahogy Juditkánál olvastam:  Előző este egy edényre sűrű lyukú szitát helyeztem, majd beleöntöttem a joghurtot, lefedve a hűtőszekrénybe tettem, hogy jól lecsöpögjön a savó.
Reggelre egy nagyon sűrű, krémes görög joghurtot kaptam.
A banánt karikákra vágtam, a cukrot megkaramellizáltam a vajjal és rétegezve poharakba töltöttem. Tetejére: banánt, karamellt és durvára vágott diót tettem.


Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

2013. január 13., vasárnap

OLASZ HÚSGOMBÓC SPAGETTIVEL

Nagyon tésztásak vagyunk. Szeretjük enni hússal vagy bármi mással ami hozzá passzol. Csak egy a lényeg, hogy olyan tésztát együnk amiben nincs tojás, a tojásfehérje allergia miatt. 

A lányom kinézte Illéskrisznél ezt a húsos ételt. Az olasz ízvilág nálunk is nagykedvenc, így egy kis módosítással elkészítettem én is.



Hozzávalók:
  • 50 dkg darált sertés hús
  • 1 db tojás sárgája
  • 1/4 pohár zsemlemorzsa
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 csokor aprított petrezselyemzöld
  • 3-4 levél aprított bazsalikom levél
  • őrölt színes borskeverék   
A tojássárgáját felhabosítjuk, majd a többi hozzávalókat együtt hozzáadjuk a darált húshoz, és jól összegyúrjuk. Érdemes egy kicsit állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek. Később kisebb gombócokat formálunk belőle, majd bő olajban kisütjük őket.


Paradicsomszósz: 
  • 1 db hámozott paradicsom konzerv
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek liszt
  • 4-5 friss bazsalikom levél
  • bors
  • kevés víz 
 A szószhoz az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát a lisztet és együtt pirítjuk meg. Beletesszük a paradicsomkonzervet, kevés vízzel felengedjük és állandóan kevergetve felfőzzük a mártást. Ízesítjük sóval borssal, majd mikor lehúztuk a tűzről hozzáadjuk az apróra vágott bazsalikomot is. A spagettit forró, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd a szósszal és a húsgombócokkal tálaljuk.

Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~
 

2013. január 8., kedd

TÁRKONYOS TOKÁNY

A tokány egy, pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége.  
Én a füstölt szalonnát kiszoktam belőle hagyni. De most a gomba is kimaradt, mivel nem volt itthon. :)






Hozzávalók:
  • 1/2 kg csirkemell
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • 1 nagydoboz laktózmentes tejföl
  • 1 cs durumdarából készült  tészta (Gyermelyi)
  • kakukkfű
  • bors
  • tárkony
  • habaráshoz liszt        


 A felkockázott vöröshagymát  olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A csíkokra vágott csirkemellet is hozzáadjuk és fehéredésig sütjük. Megszórjuk a fűszerekkel és felöntjük egy pohár vízzel.
Addig főzzük, még a hús meg nem puhult. Ha készre főtt, tejföllel és liszttel behabarjuk.

Jó étvágyat kívánok!

~~~Erika~~~

2013. január 7., hétfő

BALATONI SZÉNÉGETŐ SPAGETTI - Stahl Judit módra

Az egyik leghíresebb olasz tésztaétel a spaghetti  carbonara. 
Ahogy Stahl Judit is írja: a fáma szerint eredetileg a szénégetők ették - innen a carbonara kifejezés -, így pótolták a nehéz fizikai munka során elveszített kalóriákat. 
Tényleg nagyon laktató étel, melyet gyorsan ellehet készíteni. 





Mindent (majdnem) úgy csináltam, ahogy a recept írja.

40 dkg spagetti

A mártáshoz:
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg füstölt sajt ( én trappista sajtot használtam)
  • 20 dkg parasztkolbász
  • 2 db tojás
  • 4 db tojássárgája
  • 2 dl tejszín
  • frissen őrölt bors
  • 1/2 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál törkölypálinka
  •  a tálaláshoz esetleg 1 csokor petrezselyem         
 4l sós forró vízben megfőzzük a spagettit. Közben elkészítjük a hozzávalókat.

A szalonnát felkockázzuk. foghagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk, a sajtot lereszeljük, a parasztkolbászt vékony karikákra vágjuk, majd a karikákat is félbevágjuk. Ezután az egész tojásokat, a tojássárgákat és a tejszínt kézi habverővel összekeverjük egy tálban, megsózzuk-megborsozzuk, megfűszerezzük szerecsendióval és hozzáadjuk a reszelt sajt felét.

A recept szerint olvasztott vajra tesszük a kockákra vágott szalonnát. Én ezt kihagytam.Vaj nélkül tettem oda a szalonnát sülni. Pörcösre pirítjuk. Nekem túl sok zsír lett alatta és így leöntöttem róla a felesleget. Ezután hozzáadjuk a kolbászt, zúzott fokhagymát, kicsit pirítjuk, majd erősre állítjuk a lángot és ráöntjük a pálinkát. Ettől erőteljes sistergés keletkezik, de ez így van rendjén. Csak a lényeg, hogy továbbra is kevergessük, amíg az alkohol elforr a pálinkából. Majd lehúzzuk a tűzről.

A megfőtt spagettivel összevegyítjük  a szalonnás-kolbászos alappal, majd ráöntünk egy keveset a a tészta főzőlevéből. Hozzáadjuk a tojásos-sajtos keveréket. Végül az ételt nagy lángon egészen rövid idő alatt kevergetve összemelegítjük..

Tálaláskor meghintjük a maradék reszelt sajttal. Szórhatunk rá apróra vágott petrezselymet.

Jó étvágyat kívánok!

~~~Erika~~~

2013. január 6., vasárnap

HÓLABDA

Imádjuk a krémes sütiket, köztük ezt a Hólabdát is. Így az ünnepek sem telhettek úgy, hogy ne sütöttem volna meg. Igaz kicsit időigényes "munka", de volt segítségem. :)





Piskóta:
  • 7 db tojás, 
  • 7 ek cukor, 
  • 2 ek víz, 
  • 7 ek liszt,
  • 1 tk szódabikarbóna, 
  • 2 ek kakaó.
Krém:
  • 20 dkg Liga,
  • 1/2 l szójatej,  
  • 5 ek liszt,
  • 5 ek porcukor,  
  • 2 cs. vaníliás cukor, 
  • ízlés szerint egy kis Rum (de ez el is hagyható).
Máz:
  • 10 dkg minőségi csoki, 
  • étolaj,
  • kókuszreszelék.

A tojássárgáját a vizet habosra keverjük a cukorral. A kakaót elkeverjük a liszttel és a szódabikarbónával és hozzáadjuk. Végül óvatosan a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
Egy kivajazott, kilisztezett nagyobb méretű tepsibe öntjük a piskóta tésztát és megsütjük.

A krémhez a vajat porcukorral kikeverjük. A tejet a liszttel csomómentesre keverjük, és lassú tűzön  besűrítjük. Hagyjuk hűlni, majd összekeverjük a vajas krémmel és vaníliás cukorral. Ízlés szerint Rummal ízesítjük. De csak egy keveset öntsünk hozzá, mert a krémünk híg lesz.

Tésztalapból apró korongokat szúrunk ki. Két korongot összeragasztok a krémmel, bekenem vele az oldalát is, majd alaposan meghempergetem kókuszreszelékben.
A tetejét olvasztott csokival díszítem.
Jó étvágyat kívánok!
~~~Erika~~~