2015. szeptember 28., hétfő

CHILIS BAB

Könnyen és gyorsan elkészíthető. Csípős, laktató étel, melyet most frissen fejtett babból készítettem. 




Hozzávalók: 
  • 50 dkg fejtett bab
  • 1 kk. chili
  • 2 db nagyobb babérlevél
  • 1 tk. szemes bors

  • 50 dkg darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • olaj

  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. őrölt piros paprika
  • 2 mk. oreganó
  • 2 mk. bazsalikom
  • 2 mk. kakukkfű
  • 2 mk. majoranna
  • 2 mk. római kömény
  • 1 kisebb ágacska rozmaring
  • 1 késhegynyi fahéj
  • chili paprika
  • 4-5 ek. házi sűrített paradicsom
  • ízlés szerint só

  • 20 dkg mirelit kukorica
A babot odatettem főzni annyi vízzel amennyi ellepte. Ízesítettem sóval, és a többi fűszerekkel. A darabos fűszereket teaszűrőben tettem, így könnyebb főzés után kiszedni.

Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítottam,rátettem a darált húst és fehéredésig sütöttem. Megszórtam őrölt pirospaprikával, belenyomtam a zúzott fokhagymát, és ízlés szerint beízesítettem a fűszerekkel. A sűrített paradicsommal besűrítettem és összerottyantottam. Majd a kukoricát is hozzátettem és fedő alatt készre pároltam. Közben leszűrtem a megfőtt babot, melynek a levét felfogtam. A végén beleadagoltam annyi levet a megfőzött babhoz, hogy ne legyen nagyon sűrű. Még egyszer összeforraltam és forrón tálaltam. 


Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

2015. szeptember 25., péntek

ZÖLDBABLEVES




Hozzávalók: 

  • 50 dkg zöldbab
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db érett paradicsom
  • 1l húsleves (leveskockából is lehet)
  • 1 tk. pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • petrezselyem

A szalonnát felkockáztam, zsírjában kisütöttem. Mikor kisült kiszedtem és a zsiradékon üvegesre pároltam a hagymát, közben hozzátettem a feldarabolt paprikát és paradicsomot. Visszatettem a kisült szalonnát, hozzáadtam a pirospaprikát és a zöldbabot. Felöntöttem a levessel és fedő alatt puhára főztem. 
Mikor megfőtt belenyomtam  2-3 db fokhagymát, belekevertem a tejfölt és jól kiforraltam. Közben sóval-borssal ízesítettem. 




Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

2015. szeptember 24., csütörtök

GULYÁSKRÉM

Még van paradicsom és paprika, így érdemes elkészíteni. Katalinnál láttam meg ezt a receptet, és kihasználtam még a lehetőséget. Nagyon finom lett a gulyáskrém. 





Hozzávalók: 
  • 1.5 kg hámozott paradicsom
  • 1.5 kg kápia - és paradicsom paprika vegyesen
  • 2 db erős paprika
  • 1 db zellergumó egy pár zöldjével
  • 1 nagyobb fej fokhagyma
  • 3-4 babérlevél
  • 3 ek. só
  • 3 mk. fűszerpaprika
  • 1 mk. őrölt bors
  • 1 mk. őrölt köménymag
  • gyógyszertári szalicil

A zöldségeket felkockáztam, majd kevés víz hozzáadásával a fűszerekkel együtt fedő alatt puhára főztem. Közben kóstolgattam, hogy melyik fűszerből kell még tenni. Nem árt ha egy kicsit sósabb. 
Mikor megfőtt, botmixer segítségével pürésítettem, és folyamatos kevergetés mellett addig főztem, amíg a saját leve el nem párolgott.  
Kisebb üvegekben szedtem, mindegyik tetejére egy késhegynyi szalicilt tettem és száraz dunsztban hagytam kihűlni. 





Megjegyzés: csak piros húsú paprikát használtam. Kápia - és paradicsom paprikát vegyesen. Ügyeltem arra, hogy a magja ne kerüljön bele, így teljesen kicsumáztam. Az erőspaprikánk nagyon erős, így annak a magját és erezetét is kivágtam. Így kevésbbé lett csipős a krém. 
A zellernek nagyon intenzív az íze, ezért csak a gyenge hajtásait használtam fel a felkockázott gumóval.

Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~





2015. szeptember 18., péntek

SAJTOS POGÁCSA ~ LAKTÓZÉRZÉKENYEKNEK ÉS TOJÁSNÉLKÜL






Hozzávalók: 
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Liga
  • 2.5 dl laktózmentes tejföl
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 ek. só
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
 Tetejére: 
  • laktózmentes reszelt sajt (pl: Pannónia, Leerdammer...)
  • tojássárgája a kenéshez





A lisztet összedolgoztam a feldarabolt Ligával, az elmorzsolt élesztővel, sóval, a szódabikarbónával és annyi tejföllel, hogy összeálljon egy cipóvá. Fóliába becsomagoltam és 1 órára a hűtőbe tettem. 
A tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtottam és  pogácsákat szaggattam belőle. 
A tojássárgáját pici vízzel elkevertem, lekentem a pogácsákat,  megszórtam reszelt sajttal és szezámmaggal. 
Sütőpapírral bélelt sütőtepsire helyeztem és 180 fokra előmelegített sütében pirosra sütöttem.



Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

2015. szeptember 6., vasárnap

KEBAB KUSZKUSSZAL - TOJÁSMENTES





Hozzávalók: 

- a körethez: 
  • 15 dkg kuszkusz
  • 3 dl húsleves (lehet kockából is)
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 fej hagyma
  • 1 db piros húsú kaliforniai - vagy kápia paprika
  • 2 ek olívaolaj
  • paradicsom
-  a húsrudakhoz: 
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 25 dkg darált hús
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • erős/csemege paprikakrém
A kuszkuszt egy tálba teszem, a levest felforraltam és ráöntöttem. A kuszkuszt jól lefedtem és 30 percig pihentettem. 
A borsót kevés, enyhén sós vízben megpároltam. Hagymát és a paprikát apró kockára vágtam. 
A kuszkuszt villával összekevertem, hozzáadtam a zöldségeket és a 2 evőkanál olajat, majd összeforgattam. 

A húsrudakhoz a vöröshagymát finomra vágtam és kevés olajon megdinszteltem. 
A darált húst összedolgoztam a paradicsommal, a hagymával , sóval-borssal, paprikakrémmel ízesítettem. 
Masszából ujjnyi rudakat formáztam és kevés olajon minkét oldalukat megsütöttem. 
Körettel és paradicsommal tálaltam. 

Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

2015. szeptember 5., szombat

KÓKUSZKRÉMES MÉZES KOCKA ~ TOJÁS - ÉS LAKTÓZMENTES SÜTEMÉNY




Hozzávalók: 

- a tésztához: 
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg Liga
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 4 ek. olvasztott méz
  • 1 doboz laktózmentes tejföl

 - a krémhez: 
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg Liga
  • 5 dl laktózmentes tej
  • 10 dkg kókusz
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 3-4 ek. házi baracklekvár 
  • 1 cs. bourbon vanília


- a tetejére tejmentes  kakaómáz: 
  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek. kakaópor
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. forró víz




A tészta hozzávalóit összegyúrtam,  majd négy részre osztottam. Kinyújtottam, és egy tepsi hátán  a lapokat megsütöttem. 
A pudingport a kókuszreszelékkel forró tejben felfőztem és félretettem hűlni. 
A margarint a porcukorral és a bourbon vaníliával habosra kevertem és hozzáadtam a kihűlt pudinghoz

Az alsó lapra rákentem a pudingos krém felét. 
Ráhelyeztem a második lapot, és ízlés szerint lekvárral megkentem. 
A harmadik lapra a pudingos krém második felével kentem meg. 
Rátettem a negyedik lapot is, és tejmentes kakaómázzal bevontam. 

A tejmentes kakaómázhoz a hozzávalókat lassú tűzön összemelegítem, addig amíg a cukor teljesen elolvad. Ezután a kihűlt sütemény tetejére öntöm. 




Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

2015. szeptember 2., szerda

SZEZÁMMAGOS-KÍNAI CSIRKE

Aki szereti a kínai ételt annak bátran ajánlom ezt a szezámmagos csirkét. 
Nagyon finom és sokkal puhább a hús, mint amit árulnak. :)
Az ötletet innen vettem, de egy picit változtattam rajta. 




Hozzávalók: 
  • 50 dkg csirkemellfilé

  • A bundázáshoz: 
    • 10 dkg liszt
    • 1 db tojás sárgája
    • 1 kk. olívaolaj 
    • 1/2 cs. sütőpor
    • 1 kk. só
    • 1-1,5 dl víz
    A mázhoz: 
    • 4 ek. ecet
    • 4 ek. méz
    • 5 ek. ketchup
    • 3 ek. szezámmag
    A sütéshez: 
    • olaj
    A máz hozzávalóit összekevertem, felmelegítettem és pár percig forraltam, majd félretettem. 

    A bunda hozzávalóit is összekevertem. A vizet apránként adagoltam hozzá, hogy ne legyen folyós. A palacsintatésztánál sűrűbb masszát kevertem. A felkockázott húst a bundába mártottam, és forró olajban kisebb adagokban kisütöttem. Közben a tojásos massza sűrűsödne, akkor egy pici vízzel hígítottam még. 
    Papírtörlőre szedtem, kicsit lecsöpögtettem , majd a mázban megforgattam. 
    Kukoricás, párolt rizzsel tálaltam. 


    Jó étvágyat!!

    ~~~Erika~~~