Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 2 + 1 db tojássárgája
- kb. 2 doboz kefir/aludt tej vagy natúr joghurt
- 1 evőkanál só
Az élesztőt langyos tejben megkelesztettem. Lisztet egy tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, megkelt élesztőt és a 2 db tojássárgáját. Bedagasztottam annyi kefirrel/aludt tejjel vagy joghurttal, hogy egy közepes keménységű tésztát kapjak belőle. Hatvan percig letakarva, meleg helyen megkelesztettem.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítottam, lazán átgyúrtam, majd 5 cipóra osztottam. A cipókat egyesével kisodortam és megfontam a kalácsot. Szögletes kenyérsütő formába helyzetem, amit előtte kikentem olajjal. Így még legalább fél óráig hagytam pihentetni.
A tojássárgáját felvertem egy csepp vízzel (de lehet tejjel is) és megkentem vele a tetejét. Ezt megismételtem 2x. Majd előmelegített sütőben készre sütöttem.
Jó étvágyat!
~~~Erika~~~
Látszik a fotóról is, is milyen finom, puha lett. :) Csodás...bezzeg az enyém, khmmm, formára elég kis béndzsa lett. :)
VálaszTörlésKöszönöm Ditti!
VálaszTörlésA forma nálam sem sikerül mindig úgy ahogy szeretném. De ez az ízén nem fog rontani. :) Csak finom legyen.