Tegnap megláttam Gabriellánál ezt a receptet és ma délelőtt muszáj voltam elkészíteni.
Nagyon finom!! :)
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 3 ek. kristálycukor
- 3 dkg élesztő
- kb. 1.5 dl tej
- 10 dkg puha Liga
- 2 tojássárgája
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 7 dkg kristálycukor
- 1.5 dl tej
- 2 ek. méz
- 3 dkg mazsola
- 1 db citrom reszelt héja
Tetejére:
- 1 tojássárgája cseppnyi vízzel elkeverve
Langyos tejben 1 ek. cukorral felfuttattam az élesztőt. A lisztet összekevertem a maradék cukorral, csipetnyi sóval, a citrom reszelt héjával és levével, majd hozzáadta a vajat, a tojások sárgáját, melyekkel összemorzsoltam a tésztát, végül hozzáadtam az élesztős tejet os és alaposan összegyúrtam a tésztát. Jó lágy legyen (ha nem érezzük elég lágynak akkor tehetünk még bele egy pici langyos tejet). Egy lisztezett tálba beletettem, letakartam és meleg helyen a duplájára kelesztettem. Kb. 30-40 perc.
A töltelékhez a tejbe beletettem a cukrot, mézet, mazsolát, citrom reszelt héját, felforrósítottam (nem kell forralni, csak felmelegíteni), lehúztam a tűzről és belekevertem a mákot is.
A kinyújtott tésztát enyhén átgyúrtam, majd két cipóra osztottam. Egyenként téglalap alakúra és kb 5 mm vastagra kinyújtottam és megkentem a töltelékkel. Feltekertem mint a bejglit és összefontam őket.
Egy kivajazott és lisztezett kalácsformába helyeztem a tésztát, hagytam még kelni, kb 15 percig, majd a tetejét megkentem tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 40-45 perc alatt készre sütöttem. Ha megsült, 5 percet pihentettem a formában majd egy rácsra tettem, és azon hagytam kihűlni.
Jó étvágyat!!
~~~Erika~~~
Nagyon guszta! Legszívesebben én is már most megcsinálnám, de hétvégén jönnek a gyerekek szülinap, névnap más sütemény van tervezve. Bár gondolom ez is elfogyna:-)) Majd meglátom ahogy az erőm engedi!
VálaszTörlés