Az ötletet Innen vettem, így elkészítettem én is.
Nagyon finom pite, csomagolható tízóraira, uzsonnára...
Eredeti neve: Foccaccia al prosciutto
Hozzávalók 1 db lepényhez:
- 30 dkg liszt
- kb. 2 dl víz
- 1/2 cs. instant élesztő
- 1 kk. só
- 1 tk cukor
- 3 ek olívaolaj
Paradicsomkrémhez:
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 1/2 dl házi sűrített paradicsom
- 1 db paradicsom
- só
- bors
- pici cukor
Továbbá:
- 5 dkg olívabogyó
- 1 kisebb ág rozmaring
- 10 dkg laktózmentes sajt
- 10 dkg főtt sonka
- 1 kk. szárított oregánó
- olívaolaj
Élesztőt a cukorral langyos vízben felfuttattam, majd a többi hozzávalóval bedagasztottam. Lágy tésztának kell lennie. Két cipóra osztottam, és letakarva 30 percig pihentettem.
Közben elkészítettem a paradicsomkrémet: a hagymát és a fokhagymát finomra vágtam, és az olívaolajon megfonnyasztottam. Hozzáadtam a sűrített paradicsomot, és belekarikáztam egy nagyobb paradicsomot is. Pár percig főztem, még a paradicsom szét nem ment, majd borssal, sóval és egy pici cukorral ízesítettem. Hagytam kihűlni.
Az olívabogyót felkarikáztam, rozmaringot lecsipkedtem. A sonkát felkockáztam, sajtot lereszeltem. Egy 28 cm-es piteformát vékonyan kikentem olívaolajjal.
A megkelt cipókból korongokat formáltam. Az egyiket a sütőforma aljába fektettem, és egy villa segítségével sűrűn megszurkáltam. Arányosan elosztottam rajta a paradicsomkrémet úgy, hogy kb. 2 cm-t szabadon hagytam a szélétől. Megszórtam sonkával, olívabogyóval és oregánóval fűszereztem, majd sajttal befedtem. A szabadon hagyott szegélyt megkentem hideg vízzel. A másik koronggal befedtem az egészet, s jól lenyomkodtam a tetejét. Késhegy segítségével szabálytalanul-sűrűn-kilyukasztottam, hogy a gőz szabadon távozhasson a pitéből, így nem púposodik fel.
Megkentem a tésztát olívaolajjal és megszórtam rozmaringgal. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütöttem.
Jó étvágyat!!
~~~Erika~~~
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm, hogy itt jártál nálam! Látogass meg máskor is.