Az egyik leghíresebb olasz tésztaétel a spaghetti carbonara.
Ahogy Stahl Judit is írja: a fáma szerint eredetileg a szénégetők ették - innen a carbonara kifejezés -, így pótolták a nehéz fizikai munka során elveszített kalóriákat.
Tényleg nagyon laktató étel, melyet gyorsan ellehet készíteni.
Mindent (majdnem) úgy csináltam, ahogy a recept írja.
40 dkg spagetti
A mártáshoz:
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg füstölt sajt ( én trappista sajtot használtam)
- 20 dkg parasztkolbász
- 2 db tojás
- 4 db tojássárgája
- 2 dl tejszín
- só
- frissen őrölt bors
- 1/2 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál törkölypálinka
- a tálaláshoz esetleg 1 csokor petrezselyem
A szalonnát felkockázzuk. foghagymát megpucoljuk és finomra zúzzuk, a sajtot lereszeljük, a parasztkolbászt vékony karikákra vágjuk, majd a karikákat is félbevágjuk. Ezután az egész tojásokat, a tojássárgákat és a tejszínt kézi habverővel összekeverjük egy tálban, megsózzuk-megborsozzuk, megfűszerezzük szerecsendióval és hozzáadjuk a reszelt sajt felét.
A recept szerint olvasztott vajra tesszük a kockákra vágott szalonnát. Én ezt kihagytam.Vaj nélkül tettem oda a szalonnát sülni. Pörcösre pirítjuk. Nekem túl sok zsír lett alatta és így leöntöttem róla a felesleget. Ezután hozzáadjuk a kolbászt, zúzott fokhagymát, kicsit pirítjuk, majd erősre állítjuk a lángot és ráöntjük a pálinkát. Ettől erőteljes sistergés keletkezik, de ez így van rendjén. Csak a lényeg, hogy továbbra is kevergessük, amíg az alkohol elforr a pálinkából. Majd lehúzzuk a tűzről.
A megfőtt spagettivel összevegyítjük a szalonnás-kolbászos alappal, majd ráöntünk egy keveset a a tészta főzőlevéből. Hozzáadjuk a tojásos-sajtos keveréket. Végül az ételt nagy lángon egészen rövid idő alatt kevergetve összemelegítjük..
Tálaláskor meghintjük a maradék reszelt sajttal. Szórhatunk rá apróra vágott petrezselymet.
Jó étvágyat kívánok!
~~~Erika~~~
Nagyon jól néz ki! Jó laktató étel lehet valóban! Szeretem a tésztás ételeket nagyon!
VálaszTörlésKöszönöm Évike! :)
VálaszTörlés