Itt a barack ideje. Nagyon szeretjük ezt a gyümölcsöt is. Ilyenkor kihasználom ezt az időszakot, hogy gombócot is készítsek belőle. A szokásos krumpligombóc helyett, túrógombócot készítettem. Fahéjjal, vagy tejföllel tálalva a legfinomabb. :))
Ebből a mennyiségből kb. 12-14 db lesz. Gyorsan megvan. :)
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg búzadara
- só
- 3-4 db barack
- 2 cs. vaníliás cukor
- 15 dkg búzadara
- 4 ek olaj
- só
- kevés barna cukor
A túrót áttörtem. Belekevertem a tojássárgákat, darát és kb. 1/2 kk sót. A masszát betettem a hűtőbe kb, egy órára. A barackokat meghámozom, felezem/negyedelem és megszórom fahéjjal esetleg még barna cukorral, és félreteszem.
Közben elkészítem a morzsát. Egy közepes méretű serpenyőben felhevítem az olajat és beleöntöm a darát. Takarék lángom zsemleszínűre pirítom, majd lehúzom a tűzről és egy csipet sóval és kevés barna cukorral ízesítem. Visszateszem a tűzre és felöntöm 1 pohár vízzel. Folyamatosan kevergetem, még megdagad a búzadara. Elzárom alatta, és addig keverem még, amíg gőz nem távozik, és pergős nem lesz a morzsánk.
Közben odateszek forralni vizet egy nagyobb fazékban. A hűtőből kivett tésztából vizes kézzel gombócokat formálok, egy kis lyukat fúrok az ujjammal és a közepébe teszek egy kis darab barackot.
Lobogó, sós vízben kifőztem, majd kiszedtem és a gombócokat meghempergetem a morzsában.
Tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat!!
~~~Erika~~~
2 megjegyzés:
Barackkal még nem próbáltam, de biztos fincsi lehet:) Szép lett a fotó is:)
Bizony fincsi. Barackkal szeretem legjobban a gombócokat. Próbáld ki.
Megjegyzés küldése