Nagyon rég nem készítettem töltött paprikát, így itt volt már az ideje, hogy főzzek belőle egy jó nagy adagot.
Nem szeretjük a tv paprikát megtöltve, de az íze végett 2-3 db-ot mindig megtöltök, a többit pedig gombóccá formálom.
Hozzávalók:
- 1 kg darált hús (sertés vagy marhahús, esetleg mindkettő)
- 25 dkg rizs
- 1 nagyobb vöröhagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 db tojássárgája
- só - fűszersó
- bors
- 2-3 teáskanál fűszerpaprika
- olívaolaj
- sűrített paradicsom (legjobb ha van házi készítésű)
- Tv paprika
A felkockázott hagymát olívaolajon megdinsztelem, és miután levettem a tűzről beleszórom a fűszerpaprikát.
A darált húst ízlés szerint befűszerezem. Hozzáadom a dinsztelt paprikát, áttört fokhagymát és a tojássárgákat. Legvégén hozzákeverem az átmosott rizst.
A megmosott és kicsumázott paprikákat megtöltöm, majd a többi húst kisebb gombócokká formálom. Berakom őket egy nagyobb edényben, óvatosan felengedem annyi hideg vízzel, hogy legalább 4-5 cm-en ellepje a gombócokat. Lapon. lassú tűzön felforralom, és készre főzöm.
Ezután óvatosan (én a fedő segítségével) leszűröm, és a levét félreteszem.
Majd 3-4 evőkanál lisztből és olívaolajból világos rántást készítek. Felöntöm sűrített paradicsommal és folyamatos keverés mellett felfőzöm.Ha szükséges, akkor még ízesítem sóval. A félretett lével felhígítom annyira, hogy kellő sűrűségű szószt kapjak, és kiforralom. Az így kapott szósszal tálalom a gombócokat/töltött paprikákat.
Jó étvágyat!!
~~~Erika~~~
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése