Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 15 dkg főtt krumpli
- 8 dkg Liga
- 2 db tojás sárgája
- 1/2 cs. foszfátmentes sütőpor
Töltelékhez:
- 10 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- 1 kis doboz laktózmentes tejföl
- 1/2 cs. mazsola
- 3-4 ek házi baracklekvár
- 2 db közepes alma
Először a tölteléket készítettem el.
A mákot összekevertem a cukorral, és a tejföllel. Hozzáadtam a citrom reszelt héját és levét, a mazsolát és felfőztem. Majd lehúztam a tűzről és félretettem hűlni.
Az almát meghámoztam és lereszeltem, és összekevertem a kihűlt töltelékkel.
A lisztben elkevertem a sütőport és elmorzsoltam benne a Ligát. Hozzáadtam a főtt krumplit, a tojások sárgáját, és a cukrot. Összegyúrtam, és három részre osztottam, cipókká formáltam.Egy cipót félretettem, a másik kettőt összegyúrtam. (Egy kicsit lágyabb tésztát kapunk a krumpli miatt, de ne lisztezzük a tésztát.)
Lisztezett deszkán konyharuhával letakartam és 10 percig pihentettem őket.
Egy 27 cm-es piteformát kivajaztam. A nagyobbik cipót kinyújtottam és piteformába tettem úgy, hogy pereme is legyen. A kilógó részeket levágtam. Megkentem lekvárral, a máktölteléket a tésztára halmoztam és a maradék tésztával berácsoztam. A tetejét megkentem egy kis tejjel és 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem. Még melegen megszórtam porcukorral.
Megjegyzés: a hagyományos rácsos tészta receptjétől sokkal omlósabb és szaftosabb a sütemény.
Jó étvágyat!!
~~~Erika~~~
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése