Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg Liga
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás sárgája
- 1/2 dl laktózmentes tej/tejföl
- 1 tk. kristálycukor
- 1 dkg élesztő
- 1 cs. foszfátmentes sütőpor
- 1 cs. bourbon vaníliás cukor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg darált mák
- 15 dkg kristálycukor
- 2 dl laktózmentes tej
- 1 db citrom reszelt héja
- 4 dkg méz
- 1 dl RUM
- kb. 10 dkg házi sárgabaracklekvár
- 1/2 kk. fahéj
- 4-5 db alma
A mákot összekevertem a cukorral és a tejjel. Hozzáadtam a mézet, a fahéjat, reszelt citromhéjat, és felfőztem. Majd lehúztam a tűzről és félretettem hűlni.
Az almát meghámoztam és lereszeltem, és összekevertem a kihűlt töltelékkel.
A tésztához a tejet meglangyosítottam a teáskanálnyi kristálycukorral és felfuttattam benne az élesztőt.
Lisztet elkevertem a sütőporral, porcukorral, vaníliás cukorral, és elmorzsoltam benne a Ligát.
Hozzáadtam az élesztőt a tojások sárgáját és annyi tejet/tejfölt, hogy gyúrható, rugalmas tésztát kapjak, majd három részre osztottam és egyesével kinyújtottam őket.
Az első lapot kb. 25x36 cm-es kivajazott és kilisztezett tepsibe helyeztem.
Megkentem baracklekvárral és rásimítottam a töltelék felével. Ráhelyeztem a következő kinyújtott lapot, szintén megkentem lekvárral és a maradék máktöltelékkel. A harmadik tésztalappal befedtem és sűrűn megszurkáltam a tetejét egy villa segítségével.
Egy tojás sárgáját kikevertem egy pici tejjel és lekentem a sütemény tetejét. 170 fokos sütőben, kb 40-45 perc alatt készre sütöttem. Hagytam egy pár órát pihentetni, majd utána szeleteltem.
Jó étvágyat!!
~~~Erika~~~
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése