Imádjuk a kelt tésztákat. És ha édes töltelékkel van megtöltve, akkor igazán jöhet(ne) mindennap pl. reggelire.
A múlt nyáron elég sok meggyhez jutottunk, melyből meggybefőttek készültek. Így mindig van rá alkalom, hogy valami meggyes édesség kerüljön az asztalra.
Hozzávalók a tésztához:
- 70 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 4 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg vaj (én csak olajjal dagasztok)
- 7 dkg cukor
- 1 ü. magozott meggybefőtt,
- ízlés szerint cukor
- 1 cs. vaníliás pudingpor
A meggybefőttet leszűrtem, és a levét kimertem. Kiegészítettem vízzel 4dl-re, és ha szükséges adok hozzá még cukrot, majd ebben főztem meg a pudingot. Mikor besűrűsödött levettem a tűzről, mindjárt belekevertem a meggyszemeket, és hagytam kihűlni.
Az élesztőt 1 teáskanál cukorral a tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalókkal bedagasztottam. Letakarom és kelni hagyom, amíg a tészta a duplája lesz, kb. 1 óra. Mikor jól megkelt, egy kicsit átdolgozom még a tésztát és 5 cipóra osztom. A cipókat kör alakúra kinyújtottam és 4 felé vágtam. A háromszögekre raktam a meggybefőttből és kiflinek feltekertem. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, megkentem őket tojásfehérjével és még 20 percig hagytam pihentetni. Előmelegített sütőben megsütöttem.
Megjegyzés: én nem tojásfehérjével kenem meg, ( az allergia miatt) hanem mikor megsültek, még melegen vajjal megkentem őket.
Jó étvágyat!!
~~~Erika~~~
2 megjegyzés:
Hát ilyesmi bizony nálunk is jöhetne minden reggel, csak sajnos a kilók miatt kicsit le kell mondani róla:) De azért néha bevállalok ilyet is. Nagyon szépek:)
Kati: reggelire a legjobb. Utána van idő lemozogni. :))
Megjegyzés küldése