Kedvenc lányom szülinapjára készítettem ezt a tortát.
Szigorúnak diétás változatban, mivel laktóz- és tejfehérje érzékeny.
Így a "piskótát" tojás nélkül sütöttem. A krémet pedig szójatejből készítettem.
Juditka blogján olvastam a hamis marcipán receptjét, így én is elkészítettem egy kis módosítással, majd ezzel fedtem be a tortát. Tetejét karamellspirálokkal díszítettem.
Piskótához:
- 15 dkg barnacukor
- 25 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 4 ek. kakaó
- 1 tk. szódabirkarbóna
- 1 cs. bourbon vanilla
- 1 tk. fahéj
- 2,5 dl víz
- 2 tk. ecet
- 1,2 dl olaj
A száraz hozzávalókat összekevertem egy tálba, majd hozzáöntöttem a nedves termékeket. Jól elkevertem, és egy sütőpapírral kibélelt 17 cm-es kapcsos formában öntöttem. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem. Ha kihűlt, akkor akkor a piskótát ketté vágtam középen.
Kakaós krém:
- 1.5 dl szójatej
- 1.5 ek. liszt
- 10 dkg Liga
- 8 dkg barnacukor
- 1 ek. kakaó
Közben a vajat a maradék cukorral kikevertem, majd mikor elolvadt a cukor hozzáadtam a kakaóport is. Utána a vajas krémhez hozzáadtam a főzött krémet. Alaposan kikevertem és megtöltöttem a félbevágott piskótát úgy, hogy maradjon a torta tetejére is egy kis krém.
Hamis marcipán:
- 1 dl víz
- 35 dkg porcukor
- 20 dkg rétesliszt
- 12,5 dkg Liga
- 1 ek. színtelen citromaroma (csak azért mert a lányom nem szereti a mandulát)
A vízben elkevertem a cukrot, majd kis lángon gyöngyöztetve főztem, amíg a cukor el nem oldódik. Kisebb adagokban hozzáadtam a lisztet, és folyamatosan kevergettem habverővel, amíg a krémes állagot el nem értem. Levettem a tűzről és beletettem a Ligát és az aromát, majd teljesen kihűtöttem. Keményítős porcukorral megszórt táblán jól átdolgoztam.
Majd megfelelő méretre nyújtottam, és a nyújtófa segítségével bevontam vele a tortát.
Karamellspirálok:
- 1 kk. friss citrom leve
- 10 dkg cukor
Jó étvágyat!!
~~~Erika~~~
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése