A szezámmag a magok királya, hiszen kalciumban súlyarányosan gazdagabb,
mint a tehéntej (hétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint ez utóbbi)
illetve vetekszik a tehénsajtok kalciumtartalmával, az olajos magvak
közül pedig egyenesen kiemelkedik. A növényi eredetű fehérjeforrások
közül kevés tartalmaz ennyi értékes aminosavat. A szezámmag telítetlen
zsírsavakban gazdag, a mag 55%-a olaj. Kitűnő természetes forrása a B-
és az E-vitaminoknak. Kiemelkedő a lecitintartalma, így védi az
érrendszert a koleszterin lerakódástól, továbbá szerves foszforsav
tartalma, mely az agy- és az idegszövetek legfőbb építőköveként szolgál.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2.5 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 1 tk. só
- 4 ek. szezámmag
- 5 ek. olivaolaj
- 3 dl víz
A szezámmagot zsiradék nélkül megpirítottam. Vigyázzunk, mert ha felforrósodik a serpenyő, nagyon hamar megbarnulhat a szezámmag. Az élesztőt 1 teáskanál cukorral a langyos vízben felfuttattam. A szezámmag kivételével a többi hozzávalókkal kidolgozom a tésztát. A szezámmagot csak a dagasztás vége felé teszem bele. Letakarva, meleg helyen kelesztem. Kb. 1 óra. Kelesztés után átgyúrom még egy kicsit, majd egy vajjal kikent jénaiba fektetem. A tetejét hideg vízzel lespriccelem, ráteszem a jénai tetőt. Bekapcsolom a sütőt és ekkor teszem be a sütőbe. Ahogy a sütő melegszik, úgy dagad még a tészta az edényben. 60-70 perc alatt készre sütöm.
Igazi házi készítésű baracklekvárral ettük, amit szintén a saját készítésű. :)
Jó étvágyat!!
~~~Erika~~~
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése