Imádjuk ezt az édességet. :)) Egy ideje tolom, hogy elkészítem, de most egy féladagot még is csak sütöttem.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1.5 dl tej (én szójatejet használtam a laktóz miatt)
- 4 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 4 dkg étolaj
- csipet só
- reszelt citromhéj
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- aszalt gyümölcs - most vörös áfonyával ízesítettem (ha csak felnőtteknek készül, akkor rumba is lehet áztatni )
Vaníliakrém:
- 0.6 dl tej (szójatej)
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 2 kk liszt
- 2 cs vaníliáscukor
- 1 dkg vaj
A tészta hozzávalóit bedagasztjuk. Elég lágy tésztát kapunk. Majd meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkára öntjük, ujjnyi vastagságra nyújtjuk, majd lisztbe mártott pogácsaszaggatóval (esetleg kisebb pohárral) kiszaggatjuk. A tésztakorongokat egyenként langyos vajba mártjuk és egy mély tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük. A töltelékkel minden sort meghintünk. A tetejére csak tészta kerüljön, melyet egy egész tojással megkenünk. Félretesszük pihentetni 15 percre, és előmelegített sütőben megsütjük.
Vaníliakrémmel tálaljuk.
A vaníliakrém: a tojássárgákat cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és kb. 1 dl tejet, és csomómentesre elkeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet és állandó kevergetés mellett felfőzzük. Mikor felforrt lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a vajat. Tálalásig lefedve tároljuk.
Jó étvágyat!!
~~~Erika~~~
4 megjegyzés:
Milyen szép:) Még sosem ettem aranygaluskát, de sok jót hallottam róla, jó lenne kipróbálni.
Próbáld ki, tényleg nagyon finom. Jó sok öntettel szeretem. :))
Huuuuuuuuu, hat hogy nem lattam en ezt hamarabb? Imadom! Koszike! :)
Katám: :) muszáj volt féladagot készítenem, mivel csak ketten voltunk rá. :))
Megjegyzés küldése