2013. március 15., péntek

ARANYGALUSKA

Imádjuk ezt az édességet. :)) Egy ideje tolom, hogy elkészítem, de most egy féladagot még is csak sütöttem.






Hozzávalók a tésztához: 
  • 25 dkg liszt
  • 1.5 dl tej  (én szójatejet használtam a laktóz miatt)
  • 4 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 4 dkg étolaj
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

A töltelékhez: 
  • 15 dkg darált dió
  • 12 dkg porcukor
  • aszalt gyümölcs - most vörös áfonyával ízesítettem  (ha csak felnőtteknek készül, akkor rumba is lehet áztatni )

 Vaníliakrém:
  • 0.6 dl tej (szójatej)
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 2 kk liszt
  • 2 cs vaníliáscukor
  • 1 dkg vaj 

A tészta hozzávalóit  bedagasztjuk. Elég lágy tésztát kapunk. Majd meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkára öntjük, ujjnyi vastagságra nyújtjuk, majd lisztbe mártott pogácsaszaggatóval (esetleg kisebb pohárral) kiszaggatjuk. A tésztakorongokat egyenként langyos vajba mártjuk és egy mély tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük. A töltelékkel minden sort meghintünk. A tetejére csak tészta kerüljön, melyet egy egész tojással megkenünk. Félretesszük pihentetni 15 percre, és előmelegített sütőben megsütjük.
Vaníliakrémmel tálaljuk.

A vaníliakrém: a tojássárgákat cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és kb. 1 dl tejet, és csomómentesre elkeverjük. Hozzáadjuk a maradék tejet és állandó kevergetés mellett felfőzzük. Mikor felforrt lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a vajat. Tálalásig lefedve tároljuk.


Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

4 megjegyzés:

Kati írta...

Milyen szép:) Még sosem ettem aranygaluskát, de sok jót hallottam róla, jó lenne kipróbálni.

Erika írta...

Próbáld ki, tényleg nagyon finom. Jó sok öntettel szeretem. :))

Kathy írta...

Huuuuuuuuu, hat hogy nem lattam en ezt hamarabb? Imadom! Koszike! :)

Erika írta...

Katám: :) muszáj volt féladagot készítenem, mivel csak ketten voltunk rá. :))