Kifőztük c. magazinban láttam meg ezt a receptet.
Sajnos borsóból és sárgarépából nem volt itthon annyi, amennyit a recept írt, így nem lett annyira színes. De így is nagyon finom volt. Mindent úgy csináltam, ahogy le van írva. :)
Hozzávalók:
- 25 dkg zöldborsó ( fagyasztott )
- 20 dkg sárgarépa ( tisztítva mérve )
- 35 dkg krumpli ( tisztítva mérve )
- 10 dkg alma ( hámozva mérve )
- fél citrom leve,
- só,
- bors
- 6 evőkanál majonéz
- 3 evőkanál laktózmentes tejföl
- 2,5 dl zöldségleves / húsleves / víz - én a megfőtt zöldségek leszűrt levét használtam fel
- 2 dkg zselatin
- 5 tojás
- A díszítéshez
- 1 kápia paprika,
- 1 csokor petrezselyemzöld
- őzgerinc forma,
- folpack
-A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni
hagyjuk, majd meghámozzuk.
-Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit
és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön
leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
-Az almát meghámozzuk, kis
kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.
-A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a
tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a
végeredmény sótlan legyen!
-A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük -hűlni.
-Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban.
-A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
-A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.
-Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból.
-A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta.
Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de -jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
-Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés
szerint díszítjük piros paprikával,
petrezselyem levelekkel.
Jó étvágyat!!
~~~Erika~~~