Még az ünnepek alatt készítettem ezt a mákos finomságot. A receptet illeskriszkonyhájából vettem. Egy kicsit változtattam rajta, hogy laktóz - és tojásfehérje mentes legyen. Nagyon finom volt!!!
Hozzávalók:
- a tésztához:
- 15 dkg Liga
- 1 db tojás sárgája
- 3-4 ek. laktózmentes tej
- 6 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- a töltelékhez:
- 14 dkg darált mák
- 1.5-2 dl laktózmentes forró tej
- 1 ek. porcukor
- 1 csipet só
- a hempergetéshez:
- bourbon vaníliás cukor porcukorral elkeverve
A tészta hozzávalóit gyors mozdulattal összegyúrtam, majd a hűtőbe tettem 1 órára.
Közben elkészítettem a tölteléket: a tejet cukorral, sóval ízesítettem és felforrósítottam. A forró tejet a darált mákra öntöttem, majd alaposan összekevertem. Mi úgy szeretjük a tölteléket, ha nem száraz. Így én közel 2 dl tejet öntöttem a mákra.
A lehűlt tésztát, lisztezett gyúródeszkán 25 részre osztottam, és golyóvá formáltam.
A golyókat féltenyérnyi körré nyújtottam, és elosztottam rajtuk a mákot. A töltött tésztadarabokat kézbe vettem és golyókat formáltam belőlük.
Sütőpapírral bélelt tepsire raktam őket, és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütöttem.
Még melegen bourbon vaníliás porcukorban meghempergettem a töltött sütiket, majd rácson hagytam kihűlni.
Jó étvágyat!!
~~~Erika~~~
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése