2013. július 18., csütörtök

BARACKOS TÚRÓGOMBÓC :)

Itt a barack ideje. Nagyon szeretjük ezt a gyümölcsöt is. Ilyenkor kihasználom ezt az időszakot, hogy gombócot is készítsek belőle. A szokásos krumpligombóc helyett, túrógombócot készítettem.  Fahéjjal, vagy tejföllel tálalva a legfinomabb. :)) 
Ebből a mennyiségből kb. 12-14 db lesz. Gyorsan megvan. :)






Hozzávalók: 
  • 50 dkg túró
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg búzadara
  • 3-4 db barack
  • 2 cs. vaníliás cukor
 A morzsához: 
  • 15 dkg búzadara
  • 4 ek olaj
  • kevés barna cukor 

 A túrót áttörtem. Belekevertem a tojássárgákat, darát és kb. 1/2 kk sót. A masszát betettem a hűtőbe kb, egy órára. A barackokat meghámozom, felezem/negyedelem  és megszórom fahéjjal esetleg még barna cukorral, és félreteszem.
Közben elkészítem a morzsát. Egy közepes méretű serpenyőben felhevítem az olajat és beleöntöm a darát. Takarék lángom zsemleszínűre pirítom, majd lehúzom  a tűzről és egy csipet sóval és kevés barna cukorral  ízesítem. Visszateszem a tűzre és felöntöm 1 pohár vízzel. Folyamatosan kevergetem, még megdagad a búzadara. Elzárom alatta, és addig keverem még, amíg gőz nem távozik, és pergős nem lesz a morzsánk.
Közben odateszek forralni vizet egy nagyobb fazékban. A hűtőből kivett tésztából vizes kézzel gombócokat formálok, egy kis lyukat fúrok az ujjammal és a közepébe teszek egy kis darab barackot.
Lobogó, sós vízben kifőztem, majd kiszedtem  és a gombócokat  meghempergetem a morzsában.
Tejföllel tálaljuk.



Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~
 

2 megjegyzés:

Kati írta...

Barackkal még nem próbáltam, de biztos fincsi lehet:) Szép lett a fotó is:)

Erika írta...

Bizony fincsi. Barackkal szeretem legjobban a gombócokat. Próbáld ki.