2014. január 12., vasárnap

TOJÁS- ÉS TEJ NÉLKÜLI KAKAÓS PISKÓTA - LAKTÓZÉRZÉKENYEKNEK

Kedvenc lányom szülinapjára készítettem ezt a tortát. 
Szigorúnak diétás változatban, mivel laktóz- és tejfehérje érzékeny. 
Így a "piskótát" tojás nélkül sütöttem. A krémet pedig szójatejből készítettem. 
Juditka blogján olvastam a hamis marcipán receptjét, így én is elkészítettem egy kis módosítással, majd ezzel fedtem be a tortát. Tetejét karamellspirálokkal díszítettem.




Piskótához: 
  • 15 dkg barnacukor
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 4 ek. kakaó
  • 1 tk. szódabirkarbóna
  • 1 cs. bourbon vanilla
  • 1 tk. fahéj
  • 2,5 dl víz
  • 2 tk. ecet
  • 1,2 dl olaj

A száraz hozzávalókat összekevertem egy tálba, majd hozzáöntöttem  a nedves termékeket. Jól elkevertem,  és egy sütőpapírral kibélelt  17 cm-es kapcsos formában öntöttem. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem. Ha kihűlt, akkor akkor a piskótát ketté vágtam középen.

Kakaós krém: 
  • 1.5 dl szójatej
  • 1.5 ek. liszt
  • 10 dkg Liga
  • 8 dkg barnacukor
  • 1 ek. kakaó
A tejet a cukor felével elkevertem, majd hozzáöntöttem a lisztet és csomómentesre elkevertem. Feltettem főzni, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főztem. Hagyom langyosra hűlni.
Közben a vajat a maradék cukorral kikevertem, majd mikor elolvadt a cukor hozzáadtam a kakaóport is.  Utána a vajas krémhez hozzáadtam a főzött krémet. Alaposan kikevertem és megtöltöttem a félbevágott piskótát úgy, hogy maradjon a torta tetejére is egy kis krém.

Hamis marcipán: 
  • 1 dl víz
  • 35 dkg porcukor
  • 20 dkg rétesliszt
  • 12,5 dkg Liga
  • 1 ek. színtelen citromaroma (csak azért mert a lányom nem szereti  a mandulát)
Gyúráshoz: 1-2 ek étkezési keményítő + 1-2 ek. átszitált porcukor

A vízben elkevertem a cukrot, majd kis lángon gyöngyöztetve főztem, amíg a cukor el nem oldódik. Kisebb adagokban hozzáadtam a lisztet, és folyamatosan kevergettem habverővel, amíg a krémes állagot el nem értem. Levettem a tűzről és beletettem a Ligát és az aromát, majd teljesen kihűtöttem. Keményítős porcukorral megszórt táblán jól átdolgoztam.
Majd megfelelő méretre nyújtottam, és a nyújtófa segítségével bevontam vele a tortát.

Karamellspirálok: 
  • 1 kk. friss citrom leve
  • 10 dkg cukor
  A citrom levét belefacsartam a kristálycukorba és addig kevertem még morzsalékos nem lesz. Majd beleöntöttem egy felforrósított edénybe. Felhevítettem amíg a színe barnává változik. Ekkor leveszem a tűzről, egy kicsit állni hagyom, majd sütőpapírra különböző formákat csurgatok a kanál segítségével. Hagyom megdermedni, és óvatosan lehúzom a papírról. Tetszés szerint díszíthetünk vele. 




Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

Nincsenek megjegyzések: