2015. január 18., vasárnap

EGYSZERŰ, OMLÓS KRÉMES - TOJÁSNÉLKÜLI ÉS LAKTÓZMENTES SÜTEMÉNY


Tésztához: 
  • 30 dkg liszt
  • 7 dkg Liga
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 dkg szalalkáli
  • tej
Krémhez: 
  • 25 dkg Liga
  • 5 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja 
 
A tészta hozzávalóit annyi tejjel dolgoztam össze, hogy egy lágyabb, de nyújtható tésztát kapjak. Három részre osztottam, és mindegyiket egy 20x30 cm-es lappá nyújtottam. Előmelegített sütőben a tepsi hátoldalán egyenként megsütöttem kb. 180 fokon. 8-10 perc alatt halványsárgára készre sültek. Sütés után vigyázni  kell vele, mert könnyen törnek. 
Amíg hűltek a lapok addig elkészítettem a krémet. 

A krémhez a tejben felfőztem a pudingport. Mikor langyosra hűlt kihabosítottam a Ligával és a cukorral, végül reszelt citromhéját is belekevertem. Kétfelé vettem a krémet, és megtöltettem vele a lapokat.
Egy éjszakát hideg helyen pihentettem, hogy a tészta megpuhuljon, majd porcukorral megszórtam a tetejét, és máris lehet szeletelni. 



Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~



2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta és finom lehet! Most próbálok olyan sütiket találni amit Ligával elkészíthetek mert az egyik unokámnál valami allergiás kiütése van pontosan még nem tudják hogy mitől. Arra gondoltam hogy talán a tejet is fellehetne váltani más folyadékra?

Eri Ka írta...

Évike, az én lányom
-laktózérzékeny (tejcukor)
-tojásfehérje érzékeny
- és a rozsra is érzékeny.

Laktózérzékenysége nagyon kicsi korában kiderült. A többi ételallergiája gimnazista korában derült ki.

Én mindent Ligával készítek.Ha Rámát vagy vajat írnak a receptben, én ugyanúgy elkészítem Ligával. Ugyanannyi mennyiséget teszek bele, és ugyanúgy készítem, ahogy le van írva.

Tejnek:
-laktózmentes tejet
-szójatejet
-rizstejet szoktam használni.

De van olyan is, ha egy túl sok tejet/tejfölt/joghurtot kell tenni a tésztába, akkor muszáj vagyok vízzel hígítani is.
Nagyon sokszor csak vízzel dagasztok, még az édes tésztát is. Sokan mondják, hogy észre sem lehet venni az ízén. Egy kicsit jobban ízesítem, mint pl, vaníliás cukorral, aszalt gyümölcsökkel...