2015. december 2., szerda

FRANCIA-MÁKOS KRÉMES ~ LAKTÓZMENTES



Hozzávalók: 
 - a lapokhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 7 dkg Liga
  • 2 db tojás
  • 1 ek méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

 - mákos piskótához:
  • 10 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 6 db tojás 
  • 15 dkg liszt
  • 3 ek. víz
  • 0.5 dl olaj
  • 0.5 cs. sütőpor
- a krémhez: 
  • 3 db tojás sárgája
  • 15 dkg cukor
  • 2 cs. vanília ízű pudingpor
  • 7 dl laktózmentes tej ( pl. Magic milk)
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg Liga




A lapok hozzávalóiból 2db cipót készítettem, Egyessével kinyújtottam, és egy kb. 25x40 cm-es, zsírozott, lisztezett tepsi hátán kisütöttem őket.

A mákos piskótához a tojások sárgáját kikavartam 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a darált mákkal. Tojások fehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá vertem. Majd belekevertem a mákos masszát és a sütőporral elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe elsímítottam (azt a tepsit használtam, amin a lapokat sütöttem) a masszát és 180 fokora előmelegített sütőben, tűpróbáig készre sütöttem.

A krémhez a tojások sárgáját 15 dkg porcukorral, tejjel és a pudingporral kikevertem, majd folyamatos kevergetés mellett sűrűre főztem. Közben a Ligát kikevertem  20 dkg porcukorral, és a kihűlt krémmel összedolgoztam. 

Az egyik lapra rákentem a krém felét. Erre rátettem a mákos piskótát, amire a krém második felét is rákentem.Majd a második lappal befedtem a krémet. 

Maradék tojások fehérjét (3 db) lemértem,és ugyanannyi súlyú porcukrot kimértem. Vízgőz felett felvertem a tojások fehérjét a cukorral és bevontam vele a sütemény tetejét. 

Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~


2 megjegyzés:

Kathy írta...

Uhh, nyam nyam! Irto jol nez ki! Idaig erzik az illata!!! :)

Eri Ka írta...

Nagyon finom Katám!! :)