2014. június 30., hétfő

MEGGYES-MÁKOS RÁCSOSPITE :) - LAKTÓZMENTES

Limarától vettem a receptet, mert nagyon megtetszett ez a receptje (is). 
Nálunk a mákos édességek jöhetnek, főleg ha egy kicsit megbolondítjuk meggyel. Most pedig ennek a gyümölcsnek van itt a szezonja. Ki is kell használni. 
Egy kicsit változtattam rajta, mert laktózmentes tejföllel készítettem, és a tojásfehérjét sem használom fel. 




Hozzávalók: 
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 mk. só
  • 3 ek. porcukor
  • 1,5 tk. sütőpor
  • 25 dkg hideg Liga
  • 2 db tojás sárgája
  • kb. egy kisdoboz laktózmentes tejföl 
Mákos töltelék:
  • 20 dkg őrölt mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom héja
  • kb. 1 dl laktózmentes tej/tejszín

Meggyes töltelék:
  • 0.80 kg meggy kimagozva
  • 1 mk. fahéj
  • 3-4 ek. cukor
  • 1 vaníliás pudingpor

A tésztával kezdjük! A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd belekeverjük a sütőport is. Kis kockára vágjuk a hideg vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a liszttel. Végül a két tojás sárgájával és kevés tejföllel összeállítjuk a tésztát. Hosszosan nem szabad gyúrni, csak pár mozdulattal kell összeállítani!
A tésztát fóliába csomagoljuk és 30 percre a hűtőbe tesszük.
A meggyes töltelékkel folytatjuk. A kimagozott meggyet lecsepegtetjük, kissé ki is nyomkodjuk, a levét felfogjuk. Kimérünk belőle 3 dl-t (ha nincs annyi vízzel vagy vörösborral pótoljuk) és elkeverjük a vaníliás pudingporral. Tűzre tesszük és besűrítjük. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd beleforgatjuk a meggyet is. Félretesszük hűlni.
A mákos töltelékhez a mákot,  cukorral összekeverjük. Egy kis lábasba tesszük és felfőzzük annyi tejjel/tejszínnel, hogy krémes állagot kapjunk. Mikor felfőtt belereszeljük a citrom héját és fahéjjal ízestjük.
Egy kb. 26 cm x 26 cm nagyságú tepsit előveszünk. A tészta kb. kétharmadát a tepsi méretére nyújtjuk és beleterítjük. Rásimítjuk a máktölteléket, majd arra a pudingos meggyet is. A maradék tésztát is kinyújtjuk, és egy derelyevágóval kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk. A  meggy tetejére rácsot készítünk belőlük.
A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.



 Jó étvágyat!! 

~~~~Erika~~~

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta! Ó ez nekem is jöhetne, imádom a meggyet és a mákot is!Éppen a hétvégére szeretnék én is valami rácsos sütit csinálni jönnek a gyerekek haza, csak a mákot annyira nem szeretik!

Erika írta...

Évike, szerintem ezt a sütit diótöltelékkel is ellehet készíteni. Dió-meggy párosítás. Hogy ha szeretik a diót a gyerekek.
Nagyon finom volt. Olyan ügyesen elfogyott nálunk. :)