2014. augusztus 26., kedd

SÁRGABARACKLEKVÁR

Mint mindig az idén is készítettem sárgabaracklekvárt. Szintén Szedd Magad Akció keretében jutottunk hozzá. Elég érett volt már a gyümölcs,  így muszáj volt azonnal feldolgozni. 
Nagyon szeretjük ezt a lekvárt is, nemcsak a savanykás íze miatt,  hanem mert ez a legjobb lekvár a sütemények, torták, palacsinták... ízesítéséhez. :)) 



Ahogy én készítem: barackot megmosom, majd kimagozom. Ezután lemérem, és minden kg-hoz 30-40 dkg cukrot teszek, ízlés szerint.  Azonnal hozzákeverem a borként is, hogy meggátolja a gyümölcs barnulását. A borként úgy számolom, hogy kg-ént kb. egy késhegynyit teszek. Egy napig állni hagyom, de többször átkeverem, hogy a cukor teljesen átjárja az egészet. Másnap odateszem főzni természetesen folyamatos keverés mellett. Csak rövid ideig főzöm, majd üvegekben töltöm. Mindegyik tetejére kb. egy késhegynyi szalicilt (gyógyszertári) szórok, és lezárom. Egyik  felére zárókupakot, másik felére pedig  celofánt teszek.Így lesz hígabb és keményebb lekvárom is. Attól függően mire szeretném felhasználni. Majd száraz dunsztban helyezem őket.



Jó étvágyat!

~~~Erika~~~

Nincsenek megjegyzések: