2015. október 5., hétfő

BIRSALMASAJT





Hozzávalók:
  • 1.2 kg birsalma (kicsumázva)
  • 80 dkg cukor
  • 5 ek. kifacsart citrom leve
  • néhány szem dió



A megtisztított, negyedelt almákat héjával együtt feltettem főzni annyi vízzel, amely éppen csak ellepte. 
Amikor megpuhult, akkor leszürtem az almákat. Ekkor lelehet húzni a héjukat is, de én a héjával együtt botmixerrel pürésítettem. 
A pürésített gyümölcsöt cukor nélkül addig főztem, míg olyan sűrű nem lett, hogy kavarás közben a lábas alját nem láthattam. Ekkor hozzáadtam a cukrot és a citrom levét, és folyamatos kevergetés mellett tovább főztem, amíg hideg porcelántényérba cseppentve a teteje bebőrösödik. 
Hideg vízzel kiöblítettem egy gyümölcskenyér formát és belesímítottam a masszát. Az apróra vágott diót töltés közben oszottam el a formában.
Hűtőbe téve egy éjszaka alatt megszilárdult.










Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

2 megjegyzés:

Éva írta...

Erika nagyon szép lett a sajtod és gondolom mennyire finom! Pár évvel ezelőtt csináltam de most nem látok birsalmát. Régebben bolt előtt is árulták, ezt a gyümölcsöt is annak érdemes eltenni akinek megterem a kertjében!

Erika írta...

Köszönöm szépen Évike!
Sajnos nekük most nincs ilyen gyümölcsfánk, mert tönkrement. Jövőre pótolni kell egy kisebb csemetével. De a környékünkön most nagyon sok termés van. Így kaptuk mi is. De befőttet nem készítek most, annyira nem szeretjük. Pedig lenne miből.