2013. július 3., szerda

FEKETERIBIZLI DZSEM ÉS SZÖRP

A befőzés ideje van... Sorra érnek be a gyümölcsök, így folyamatos programunk van, hogy az üres üvegeket és a kamrát megtöltsük az idei gyümölcsökből készült finomságokkal.
Két láda feketeribizlit kaptunk, melyből dzsemet és szörpöt szoktunk készíteni. 
Időigényes feladat az előkészítése, de a végeredmény mindenért kárpótol minket. Imádjuk a belőle készült nyalánkságokat. :)


A két ládában 16 kg ribizli volt. :)



 Dzsem, ahogy mi készítjük:  

Megfeleztük a gyümölcsöt. Így 8 kg-ból készítettük a dzsemet. 
A leszemeztük a ribizlit a szárról és levelekről. Többször megmostuk a gyümölcsöt, majd odatettük főzni 2-3 dl vízzel, hogy egy kicsit szétrepedjenek a héjak. Ez kb annyi idő, még felforr a gyümölcs. Ha felforrt lehúztuk a tűzről. Hogy gyorsabban haladjunk vele, adagonként egy kicsit a turmixgéppel összetörtük a gyümölcsöt. Ha valakinek nincs turmixgép, akkor húsdarálóval is lelehet darálni, csak ez egy kicsit hosszadalmas. 
Az összeturmixolt/ledarált feketeribizlit sűrű szitán átnyomtuk. Ez azért kell, hogy a magok ne kerüljenek a dzsembe. 
Az így kapott levet lemértük, hogy hány kg. Továbbiakban az egyik zselésítőszer alapján folytattam a munkát.
Én EZT a terméket használom. Csak annyit változtattam rajta, hogy egy kicsivel több cukrot raktam bele, mert nem volt elég édes számunkra.




A szörp, ahogy mi készítjük: 

A megtisztított, megmosott, ledarált/turmixolt ribizlit lemértem . Minden kg-hoz 1l vizet adtam. Összekevertem és 1 napot állni hagytam.
1 nap után feltettem csöpögni. - Van egy zsákunk, amit csak erre a célra szoktunk használni. Kb 1 nap alatt lecsöpög.
Lemértem a levet, és minden liter léhez kb 80 dkg cukrot adtam. Ha valaki édesebben szereti, akkor nyugodtan adhat hozzá több cukrot.
A cukorral együtt felforraltam, közben folyamatosan kevergettem.
Ezután üvegekbe töltöttem, a tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot raktam, és leköttem. Száraz dunsztban kidunsztoltam. 


Fotó helye :)


~~~Erika~~~

2 megjegyzés:

Kati írta...

S milyen egészséges a feketeribizli dzsem meg a szörp is. Ügyesek vagytok:)

Erika írta...

Nagyon szeretjük, főleg a dzsemet. A palacsintát el sem tudjuk nélküle képzelni. :)