2013. február 23., szombat

MEGGYES KIFLI

Imádjuk a kelt tésztákat. És ha édes töltelékkel van megtöltve, akkor igazán jöhet(ne) mindennap pl. reggelire. 
A  múlt nyáron elég sok meggyhez jutottunk, melyből meggybefőttek készültek. Így mindig van rá alkalom, hogy valami meggyes édesség kerüljön az asztalra.






Hozzávalók a tésztához: 

  • 70 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj (én csak olajjal dagasztok)
  • 7 dkg cukor                
Hozzávalók a töltelékhez: 
  • 1 ü. magozott meggybefőtt, 
  • ízlés szerint cukor
  • 1 cs. vaníliás pudingpor 




A meggybefőttet leszűrtem, és a levét kimertem. Kiegészítettem vízzel 4dl-re, és ha szükséges adok hozzá még cukrot, majd ebben főztem meg a pudingot. Mikor besűrűsödött levettem a tűzről,  mindjárt belekevertem a meggyszemeket, és hagytam kihűlni.

Az élesztőt 1 teáskanál cukorral a tejben felfuttatom, majd a többi hozzávalókkal bedagasztottam. Letakarom és kelni hagyom, amíg a tészta a duplája lesz, kb. 1 óra. Mikor jól megkelt, egy kicsit átdolgozom még a tésztát és 5 cipóra osztom. A cipókat kör alakúra kinyújtottam és 4 felé vágtam. A háromszögekre raktam a meggybefőttből  és kiflinek feltekertem. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, megkentem őket tojásfehérjével és még 20 percig hagytam pihentetni. Előmelegített sütőben megsütöttem.

Megjegyzés: én nem tojásfehérjével kenem meg, ( az allergia miatt) hanem mikor megsültek, még melegen vajjal megkentem őket.

Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~
 

2 megjegyzés:

Kati írta...

Hát ilyesmi bizony nálunk is jöhetne minden reggel, csak sajnos a kilók miatt kicsit le kell mondani róla:) De azért néha bevállalok ilyet is. Nagyon szépek:)

Eri ka írta...

Kati: reggelire a legjobb. Utána van idő lemozogni. :))