2014. április 25., péntek

HÚSVÉTI KALÁCSUNK :)


Hozzávalók: 
  • 1/2 kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 + 1 db tojássárgája
  • kb. 2 doboz kefir/aludt tej  vagy natúr joghurt
  • 1 evőkanál só

 Az élesztőt langyos tejben megkelesztettem. Lisztet egy tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, megkelt élesztőt és a 2 db tojássárgáját. Bedagasztottam  annyi kefirrel/aludt tejjel vagy joghurttal, hogy egy közepes keménységű tésztát kapjak belőle. Hatvan percig letakarva, meleg helyen megkelesztettem.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítottam, lazán átgyúrtam, majd 5 cipóra osztottam. A cipókat egyesével kisodortam és megfontam a kalácsot. Szögletes kenyérsütő formába helyzetem, amit előtte kikentem olajjal. Így még legalább fél óráig hagytam pihentetni.
A tojássárgáját felvertem egy csepp vízzel (de lehet tejjel is) és megkentem vele a tetejét. Ezt megismételtem 2x. Majd előmelegített sütőben készre sütöttem.

Jó étvágyat!

~~~Erika~~~

2 megjegyzés:

Ditti írta...

Látszik a fotóról is, is milyen finom, puha lett. :) Csodás...bezzeg az enyém, khmmm, formára elég kis béndzsa lett. :)

Erika írta...

Köszönöm Ditti!
A forma nálam sem sikerül mindig úgy ahogy szeretném. De ez az ízén nem fog rontani. :) Csak finom legyen.