2014. április 1., kedd

TÖLTÖTT PAPRIKA - GOMBÓCOK :)

Nagyon rég nem készítettem töltött paprikát, így itt volt már az ideje, hogy főzzek belőle egy jó nagy adagot. 
Nem szeretjük a tv paprikát megtöltve, de az íze végett 2-3 db-ot  mindig megtöltök, a többit pedig gombóccá formálom.


Hozzávalók: 
  • 1 kg darált hús   (sertés vagy marhahús, esetleg mindkettő)
  • 25 dkg rizs
  • 1 nagyobb vöröhagyma
  • 1 fej fokhagyma 
  • 2 db tojássárgája
  • só - fűszersó
  • bors
  • 2-3 teáskanál fűszerpaprika
  • olívaolaj
  • sűrített paradicsom (legjobb ha van házi készítésű)
  • Tv paprika

A felkockázott hagymát olívaolajon megdinsztelem, és miután levettem a tűzről beleszórom a fűszerpaprikát. 
A darált húst ízlés szerint befűszerezem. Hozzáadom a dinsztelt paprikát, áttört fokhagymát és a tojássárgákat. Legvégén hozzákeverem az átmosott rizst.
A megmosott és kicsumázott paprikákat megtöltöm, majd a többi húst kisebb gombócokká formálom. Berakom őket egy nagyobb edényben, óvatosan felengedem annyi hideg vízzel, hogy legalább 4-5 cm-en ellepje a gombócokat. Lapon. lassú tűzön felforralom, és készre főzöm.
Ezután óvatosan (én a fedő segítségével) leszűröm, és a levét félreteszem.

Majd 3-4 evőkanál lisztből és olívaolajból  világos rántást készítek. Felöntöm sűrített paradicsommal és folyamatos keverés mellett felfőzöm.Ha szükséges, akkor még ízesítem sóval. A félretett lével felhígítom annyira, hogy kellő sűrűségű szószt kapjak, és  kiforralom. Az így kapott szósszal tálalom a gombócokat/töltött paprikákat.



Jó étvágyat!!

~~~Erika~~~

Nincsenek megjegyzések: